Ce se intampla in 2014 cu creditele bancare si cu clauzele abuzive?

Daca va intrebati ce se mai intampla cu creditele bancare si cu clauzele abuzive, trebuie sa stiti ca doar dumneavoastra va puteti recupera banii


Un domn de la Bruxelles, propunea sa se plateasca creditele la un curs valutar la care ele s-au contractat, deci, vorbim de cursul valutar din data in care s-a eliberat imprumutul bancar sau nebancar. Evident, ar trebui ca aceasta propunere legislativa sa se poata aplica retroactiv pentru a avea vreo semnificatie pentru romani. Insa, din nefericire, probabil este doar o masura prevazatoare pentru banci si pentru viitorul acestora, in ideea ca deja am depasit o criza si in curand lucrurile se vor stabiliza cel putin din punctul de vedere al cursului de schimb. 

De la noi vin alte vesti legate de clauzele abuzive ale bancilor.

Astfel, sunt vesti bune pentru cei ce se straduiesc sa-si plateasca la timp ratele, in sensul ca cei de la Protectia COnsumatorilor au inceput procesele colective prin care se solicita bancherilor sa anuleze clauzele abuzive din contractele de credit.

Protectia Consumatorilor a depistat un lung sir de clauze abuzive pe care incearca sa le elimine.

Astfel, clientii nu sunt informati corect asupra modului de calcul al dobanzii, suporta un comision de administrare si penalitati de intarziere. De asemenea, banca ii impune si alte costuri colaterale, fara ca respectivul client sa fie notificat in prealabil, astfel ca rata dobanzii se modifica dupa ceea ce se numeste "evolutia pietei". Care piata? Piata dorita de banci, evident? Care banci? Acele "bisericute" bancare.

Daca gasiti clauze abuzive in contractul dumneavoastra de credit, trebuie sa incercati o negociere cu banca, desi as adauga ca nu este de ajutor decat pentru a fi mentionat intr-un viitor proces ca s-a incercat si o modalitate amiabila de rezolvare. Dupa acest pas, depuneti o plangere la ANPC, avand grija ca respectiva cerere sa fie foarte bine argumentata, pe articolele contractului de credit, asa cum apar acestea scrise. Daca nu va descurcati, solicitati ajutorul unui avocat sau chiar notar. Pe langa aceasta cerere, trebuie sa depuneti la ANPC orice notificare din partea bancii, dovada platilor si toate informarile pe care banca vi le-a facut. Eu nu va garantez reusita, dar va pot spune ca am avut o experienta asemenatoare si s-a rezolvat prin ANPC, deci, exista speranta (sincer, nu sunt un impatimit al institutiilor romanesti, insa, am avut o surpriza placuta cu ANPC-ul, insa, e adevarat ca aceasta surpriza s-a realizat in 2010, deci, a trecut ceva timp, cine stie ce s-o mai fi schimbat si prin ANPC intre timp).

Nu stim inca ce termene vor da instantele in procesele colective intentate de ANPC, insa, trebuie sa stiti ca de acum puteti cere sa fi se faca dreptate, chiar daca e vorba de clauze abuzive din partea bancilor, fie ca vorbim de clauze abuzive din partea Institutiilor Financiare Nebancare.

De asemenea, o doleanta de-a mea mai veche le sugereaza legiuitorilor sa-si plece ochiul vigilent si la contractele de asigurari, pentru ca, daca vine vorba de clauze abuzive, atunci societatile de asigurari intreg de departe orice banca, in special pe contractele de pensii private. Nu stiu daca ati avut vreodata de-a face cu vreo socuetate de asigurari, insa, eu va pot spune ca pentru un contract de asigurari de tipul pensiei private, formulele matematice integrate in contract  le dau rusine si alor mai ai dracu matematicieni ai lumii.

Postări populare de pe acest blog

Credite rapide online doar cu buletinul

NUMARUL DE TELEFON DE LA PROVIDENT

Imprumut rapid fara acte

CREDITE NEBANCARE - CARION CREDIT CLUJ-NAPOCA

Cat conteaza cartea de munca in obtinerea unui imprumut?